
Neuropeptyd szczęścia?
8 marca 2013, 11:10Zmiany neurochemiczne, które leżą u podłoża ludzkich emocji i zachowań społecznych, pozostają w dużej mierze nieznane. Ostatnio jednak naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) odnieśli na tym polu spory sukces, mierząc uwalnianie neuroprzekaźnika hipokretyny i stwierdzając, że jej poziom rośnie, gdy jesteśmy szczęśliwi, a spada, gdy odczuwamy smutek.

Aktywowane krwią brodawki ułatwiają wymiatanie nektaru
7 maja 2013, 12:37Bazując na napływie krwi, jęzornik ryjówkowaty (Glossophaga soricina) zmienia podczas żerowania topografię czubka języka. Naukowcy z Brown University mają nadzieję, że ich odkrycie doprowadzi do opracowania zmiennokształtnych narzędzi medycznych.

Ewolucja nie wystarczy
10 lipca 2013, 08:55Wiele gatunków kręgowców ewoluuje zbyt wolno, by mogły przystosować się do zmian środowiskowych, które mogą zajść w ciągu najbliższych 100 lat. Profesor John J. Wiens z University of Arizona stwierdził, że część z tych zwierząt musiałaby ewoluować 10 000 razy szybciej niż w przeszłości, by poradzić sobie z nadchodzącymi zmianami.
Śluz może się przydać w leczeniu chorób przewodu pokarmowego
27 września 2013, 12:11Badacze z Mount Sinai Hospital wykazali, że śluz pomaga organizmowi utrzymać równowagę - zapobiec stanowi zapalnemu i zmniejszyć problemy związane z alergią pokarmową. Amerykanie dywagują, że być może w przyszłości śluz będzie produkowany i podawany chorym, by pomóc im zwalczyć zapalenie i zwiększyć odporność. Tego typu terapię można by wdrożyć m.in. w nieswoistym zapaleniu jelit czy chorobie Leśniowskiego-Crohna.

Narkotyk na kliszy
24 grudnia 2013, 08:30Sarah Schönfeld, fotograf z Berlina, jest zafascynowana światem substancji naturalnych i narkotycznych, które wpływają na ciało i umysł. Zainspirowawszy się nurtem wyjaśniania chorób nierównowagą różnych związków oraz postrzegania doświadczeń i pragnień jako wytworów chemicznego ja, stworzyła serię "Wszystko, co możesz czuć".

Mięso niebezpieczne jak... tytoń
5 marca 2014, 10:32Dieta bogata w białka zwierzęce jest dla osób w średnim wieku równie niebezpieczna jak... palenie tytoniu. Badania prowadzone na dużej grupie dorosłych przez niemal 20 lat ujawniły, że ci, którzy w średnim wieku spożywali dużo białka zwierzęcego byli czterokrotnie bardziej narażeni na zgon z powodu nowotworu niż osoby pozostające na diecie niskobiałkowej.

Kierowcy i legalna marihuana
16 maja 2014, 11:02Analiza przeprowadzona przez uczonych z University of Colorado School of Medicine wykazała, że od czasu zalegalizowania w tym stanie medycznej marihuany gwałtownie wzrósł odsetek śmiertelnych wypadków drogowych, w których uczestniczył co najmniej jeden kierowca będący pod wpływem konopii.

Symantec i Kaspersky mają kłopoty w Chinach
4 sierpnia 2014, 09:37Chiński Dziennik Ludowy poinformował, że rządowa agencja zajmująca się zakupami dla administracji wydała urzędom zakaz kupowania oprogramowania antywirusowego od firm Symantec i Kaspersky. Decyzję podjęto podobno w trosce o bezpieczeństwo rządowych komputerów.

Słonie wykrywają deszcz z olbrzymiej odległości
16 października 2014, 12:19Prowadzone w Namibii badania wykazały, że słonie są w stanie wykryć opady deszczu z odległości... 240 kilometrów. W PLOS ONE ukazał się artykuł opisujący przeprowadzone badania.

Duch znaleziony w korze
7 listopada 2014, 13:44Wrażenie czyjejś obecności pojawiało się w relacjach niezliczonych podróżników, osób owdowiałych oraz pacjentów z chorobami neurologicznymi i psychicznymi. Zespół Olafa Blanke'a z Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) odnalazł ostatnio ducha w korze mózgowej i odtworzył złudzenie w laboratorium.